De studenten kruipen in de huid van een raadslid

Woensdag 8 maart bezochten een 25 studenten van MBO Westland de gemeenste Westland om kennis te maken met politiek en besluitvorming. Een actueel thema met de landelijke verkiezingen voor de deur. Tijdens het bezoek ondervonden de studenten hoe politieke besluitvorming in zijn werk gaat. Zij kregen namelijk een fictieve casus waarin zij moesten beslissen welk lokaal initiatief zij zouden steunen met 100.000 euro. De studenten kropen in de huid van een raadslid, vormden onderling coalities en gingen met elkaar in debat. Hierin werden zij bijstaan door raadsleden Kelly van Tol, Roel Valstar en Eric Borggreve.

“Met de verkiezingen voor de deur, is dit een mooie manier om studenten te laten zien hoe het er echt aan toe gaat in de politiek. Wij leiden niet alleen vakmensen op, maar ook burgers. Veel van onze studenten denken dat politiek ingewikkeld en saai is. Op deze manier gaat het onderwerp voor hen leven” aldus Godeken. Het vak burgerschap is een verplicht onderdeel in het curriculum van elke MBO’ers. Godeken is blij met de hulp van de gemeente Westland. “Zonder hun hulp had ik dit onderwerp in een klaslokaal besproken. Dan komt het anders binnen.”

De studenten en raadsleden vonden de bijeenkomst leerzaam, maar vooral ook leuk. “Dit is veel leuker dan les volgen. In de praktijk dingen zien en doen werkt veel beter” aldus student Sem van der Knaap, die Business & Management volgt bij MBO Westland. Hoewel de meeste studenten nog net te jong zijn om te stemmen, moet het bezoek aan de gemeente de studenten hen hierop voorbereiden. “Stemmen is een serieuze zaak. Natuurlijk laat ik studenten ook de stemwijzer invullen, maar dankzij dit bezoek kunnen studenten de complexiteit van het politieke proces eigenhandig ervaren” aldus Godeken.

terug naar nieuws