BOL niveau 2,3 & 4 / 2-3 jaar

Bloem & Design

Bloem & Design is een brede opleiding op het gebied van bloemsierkunst, vormgeving en design. Je leert prachtige arrangementen maken en vormgeven, producten verkopen en presenteren. Onze unieke locatie in het World Horti Center biedt prachtige kansen voor toekomstige bloemenarrangeurs. Regelmatig werk je samen met ondernemers aan echte grote en kleine bloemprojecten. Een opleiding voor creatieve, ondernemende en commerciële talenten.

Iets voor jou?

De opleiding Bloem & Design is iets voor jou als:

 • je creatief bent;
 • je graag werkt met natuurlijke materialen;
 • je het leuk vindt om iets moois voor mensen te maken;
 • je houdt van vormgeving en interieurstyling.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Met een niveau 2-diploma (de opleiding duurt dan twee jaar) kun je instromen in de opleiding op niveau 3. Je kunt ook gaan werken als medewerker/verkoper bij een bloemen-/lifestylewinkel of als stylist bij tuincentra en/of een groothandel.

 

Als je niveau 3 succesvol hebt afgerond, kun je instromen in de opleiding op niveau 4 (beide opleidingen duren drie jaar). Maar je kunt ook als assistent-manager of assistent-afdelingsleider aan de slag.

 

Na het behalen van je niveau 4-diploma, kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld bij de opleiding Associate degree arts & craft of Associate degree bloemsierkunst. Of je gaat werken als manager, teamleider of afdelingsleider. Ook kun je je eigen bedrijf starten (als stylist/specialist) in de bloemenbranche.

Opbouw van de opleiding

Tijdens de lessen op school is er veel aandacht voor zowel theorie als praktijk. Ook ga je stage lopen. En er wordt veel projectmatig gewerkt rondom thema’s. Onze studenten nemen regelmatig deel aan verschillende projecten buiten school. Zo helpen onze studenten bij het aankleden van beurzen en evenementen en geven studenten ook workshops.

 

Het aanleren en je eigen maken van de basis rondom technieken, vormgeving en het helpen van klanten is de basis van de opleiding. Daarna ontwikkel je jezelf in het maken van alle voorkomende bloemarrangementen en het gebruik van verschillende technieken en materialen. Je bent creatief en ondernemend bezig. Je leert alles over het ondernemerschap en wat daarbij komt kijken, maar uiteraard ben je ook veel bezig met vormgeving, design en je leert werken met prachtige natuurlijke producten. Je maakt de mooiste creaties waar bezoekers van kunnen genieten!

 

Opdrachten en projecten zijn soms individueel, maar je werkt ook vaak in teamverband. Er zijn regelmatig excursies en je neemt deel aan projecten buiten de school.

Je krijgt de volgende vakken:

 • Bedrijfsadministratie
 • Bedrijfseconomie
 • Marketing
 • Praktijk
 • Projectmanagement
 • Rekenen
 • Bloem
 • Design

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost de opleiding?

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

 

Kosten BOL jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

 

Kosten BOL ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

 

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

 

Overige verplichte kosten
Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

"Ik leer hier veel en ik kan mijn creativiteit helemaal kwijt. Fijn is ook, dat je als volwassene wordt behandeld. Je hebt je eigen verantwoordelijkheden, maakt zelf keuzes en regelt je eigen planning. Gelukkig word je heel goed begeleid; je staat er nooit alleen voor." Mirella van der Meer 1e jaars Bloem & Design