BOL niveau 2 / 1,5 jaar

Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn

Wil jij graag met mensen werken? Kinderen, ouderen of gehandicapten die dat nodig hebben ondersteunen en begeleiden, zodat ze zo lang mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen? Dan is de opleiding Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn iets voor jou. Alles wat je doet, doet ertoe.

Zorgen voor mensen die extra hulp nodig hebben

Tijdens deze opleiding leer je alles over het bieden van persoonlijke zorg aan kinderen, volwassenen die wat extra hulp nodig hebben, mensen met een handicap of ouderen in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Na deze opleiding kun je gaan werken bij mensen thuis, maar ook in verzorgingshuizen, verpleeghuizen, thuiszorg en woonvormen in begeleid wonen. Of verder studeren op mbo 3 niveau.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Na deze opleiding kun je gaan werken of verder studeren op mbo 3 niveau. Je kan gaan werken bij mensen thuis maar ook in verzorgingshuizen, verpleeghuizen, thuiszorg en woonvormen in begeleid wonen.

Opbouw van de opleiding

Deze opleiding bereidt je goed voor op het werkveld. Onderwerpen die tijdens je opleiding aan bod komen zijn:

  • Anatomie van het menselijk lichaam
  • Meest voorkomende ziektebeelden van cliënten
  • Hoe jij er voor kan zorgen dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig kan zijn
  • Ondersteunen bij wonen en huishouden
  • Ondersteunen bij de persoonlijke verzorging
  • Aanbieden van sociale en recreatieve activiteiten
  • Assisteren bij het begeleiden van groepen
  • Technologische hulpmiddelen hanteren
  • Omgaan met privacy

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

  • vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  • diploma Entree-opleiding

 

Sta jij open voor iedereen? Kan jij je goed inleven in anderen en kan je goed met mensen samenwerken, ook (juist) met ‘moeilijke’ mensen? Neem je altijd zelf initiatief: in je eigen leerproces, in communicatie met anderen en in het uitvoeren van taken/opdrachten? En ben je goed in staat om zelfstandig te werken? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Wat kost de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

 

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding wat betreft leermiddelen (boeken, readers, licenties) zijn afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de  € 50,- en de € 250,-.