BOL niveau 4 / 3 jaar

Food & Lifestyle

Heb jij een passie voor voeding, gezondheid en leefstijl? Wil je leren welke voeding geschikt is voor verschillende doelgroepen en hoe je hen kunt voorlichten én overtuigen om de beste keuzes te maken voor hun gezondheid? Dan is de opleiding Food & Lifestyle iets voor jou!
Bekijk hier een filmpje over deze opleiding!

Heb jij een passie voor voeding, sport en leefstijl?

Gezonde voeding is het centrale thema in onze lessen. Je leert wat er in voeding zit, en hoe je mensen kunt coachen om hun eet- en beweegpatroon blijvend te veranderen. Gedurende de hele opleiding ben je een groot deel van de week actief en projectmatig bezig. Zo ga je bijvoorbeeld elke week zelf aan de slag in het kooklokaal, sport je regelmatig en volg je ontspanningspraktijklessen. Daarnaast werk je aan echte vraagstukken uit het bedrijfsleven en loop je uiteraard verschillende stages.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Na het behalen van het mbo-diploma gaan veel van onze studenten doorstuderen aan het hbo. De opleiding sluit aan bij veel verschillende hbo-opleidingen. Het meest in lijn met deze mbo-opleiding liggen Voeding & Diëtetiek, Voedingsmiddelentechnologie of Food & Lifestyle. Maar je kunt ook denken aan opleidingen op het gebied van Fysiotherapie of de Sportacademie. Daarnaast kun je bijvoorbeeld aan de slag als Lifestyle-adviseur. Je kunt ook gaan werken als zelfstandig ondernemer of voedingsvoorlichter bij projecten vanuit de gemeente, onderwijs- of zorginstellingen. Of je coacht mensen naar een gezonde leefstijl en geeft hier voorlichting over.

Opbouw van de opleiding

Opbouw van de opleiding Gezonde leefstijl is het centrale thema in onze lessen. We geven onderwijs aan de hand van diverse thema’s, zoals volwassenen in balans, kinderen, ouderenzorg, sporters en mensen met diverse culturele achtergronden.

 

Gedurende alle drie de leerjaren doe je kennis op over voeding, beweging en leefstijlfactoren. Ook leer je voedingsvoorlichting te geven aan specifieke doelgroepen, innovaties op voedingsgebied en fooddesign. Je leert hoe je mensen kunt coachen, begeleiden en motiveren om hun eet- en beweegpatroon blijvend te veranderen.

 

Er is aandacht voor theoretische kennis, maar gedurende de hele opleiding ben je een groot deel van de week actief en projectmatig bezig. Zo krijg je in elke module praktijklessen, zoals praktisch koken, sporten en ontspanningslessen. Ook loop je verschillende stages.

 

Vakken tijdens de opleiding:

  • Trainingskunde
  • Bewegingsleer
  • Voedingsleer en praktijk koken
  • Leefstijlfactoren
  • Coaching programma’s ontwikkelen
  • Psychologie
  • Gezondheidsbeleid
  • Ondernemerschap
  • Digital lifestyle
  • Communicatie en voorlichting

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

Vind je voeding en gezondheid belangrijk? Ben je graag creatief, ondernemend en vernieuwend bezig? En heb je een vmbo-diploma KL, GL of TL of een overgangsdiploma Havo 3-4? Wacht niet en meld je aan voor Food en Lifestyle.

Wat kost de opleiding?

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025. Het lesgeld wordt door DUO in termijnen geïncasseerd.

 

Kosten BOL jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

 

Kosten BOL ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1449,-.

 

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

 

Overige verplichte kosten
Voor het eerste studiejaar betaal je ongeveer tussen € 350 en € 500 aan boeken en licenties.

 

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 40 euro per keuzedeel.

"Wat ik het fijnste vond aan mijn studie bij MBO Westland was dat je echt jezelf kon zijn en geen nummer bent. Docenten kennen je persoonlijk en je voelt je snel op je gemak. Ook het feit dat je al vanaf het eerste jaar stage loopt was erg goed." Lotje de Lijster, Afgestudeerd Food & Lifestyle niveau 4