BOL niveau 3 & 4 / 3 jaar

Food & Lifestyle

Heb jij een passie voor voeding, gezondheid en leefstijl? Wil je leren welke voeding geschikt is voor verschillende doelgroepen en hoe je hen kunt voorlichten én overtuigen om de beste keuzes te maken voor hun gezondheid? Dan is de opleiding Food & Lifestyle iets voor jou!
Bekijk hier een filmpje over deze opleiding!

Heb jij een passie voor voeding, sport en leefstijl?

Gezonde voeding is het centrale thema in onze lessen. Je leert wat er in voeding zit, hoe het veilig bereid kan worden en je leert hoe je mensen kunt coachen om hun eet- en beweegpatroon blijvend te veranderen. Je bent gedurende de hele opleiding een groot deel van de week actief en onderzoekend bezig. Zo ga je bijvoorbeeld elke week zelf aan de slag in de workshopkeuken, gaan we projectmatig werken aan echte vraagstukken uit het bedrijfsleven en uiteraard loop je verschillende stages.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Na het behalen van het mbo-diploma gaan veel van onze studenten doorstuderen aan het hbo. De opleiding sluit aan bij veel verschillende hbo-opleidingen. Het meest in de lijn van deze mbo opleiding liggen Voeding & Diëtetiek, Voedingsmiddelentechnologie of Food & Innovation. Maar je kunt ook denken aan opleidingen op het gebied van Marketing & Communicatie en Bewegingstherapie. Daarnaast kun je bijvoorbeeld aan de slag als voedingsadviseur, zowel bij ambachtelijke bedrijven als in de grootschalige voedingsindustrie. Je kunt ook gaan werken als zelfstandig ondernemer of voedingsvoorlichter bij projecten vanuit de gemeente, onderwijs- of zorginstellingen. Of je coacht mensen naar een gezonde leefstijl en geeft hier voorlichting over.

Opbouw van de opleiding

Gezonde voeding is het centrale thema in onze lessen. In het eerste jaar kijk je naar de basis van ons voedsel: eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast zijn voedselkwaliteit en voedselveiligheid belangrijke thema’s. Je leert wat er in voeding zit, hoe het veilig bereid kan worden en wat de juiste voeding doet voor een fitte leefstijl.

 

In het tweede en derde jaar staan naast de kennis over voeding ook voedingsvoorlichting aan doelgroepen, innovaties op voedingsgebied, fooddesign en marketing centraal. Je leert hoe je mensen kunt coachen, begeleiden en motiveren om hun eet- en beweegpatroon blijvend te veranderen.

 

Er is veel aandacht voor theorie, maar je bent gedurende de hele opleiding een groot deel van de week actief en onderzoekend bezig. Zo ga je bijvoorbeeld elke week zelf aan de slag in de workshopkeuken. Ook loop je verschillende stages.

 

Vakken tijdens de opleiding:

  • Voeding theorie en praktijk
  • Kwaliteitszorg en voedselveiligheid
  • Innovatie in beroep
  • Communicatie en voorlichting
  • Food design
  • Ondernemerschap
  • Voeding en doelgroepen
  • Voeding voor verschillende levensfasen
  • Voeding bij gezondheid en ziekten

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

Vind je voeding en gezondheid belangrijk? Ben je graag creatief, ondernemend en vernieuwend bezig? En heb je een vmbo-diploma KL, GL of TL of een overgangsdiploma Havo 3-4? Wacht niet en meld je aan voor Voeding & Voorliching!

Wat kost de opleiding?

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

 

Kosten BOL jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

 

Kosten BOL ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

 

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

 

Overige verplichte kosten
Voor het eerste studiejaar betaal je ongeveer tussen € 350 en € 500 aan boeken en licenties.

 

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 40 euro per keuzedeel.

"Wat ik het fijnste vond aan mijn studie bij MBO Westland was dat je echt jezelf kon zijn en geen nummer bent. Docenten kennen je persoonlijk en je voelt je snel op je gemak. Ook het feit dat je al vanaf het eerste jaar stage loopt was erg goed." Lotje de Lijster, Afgestudeerd Food & Lifestyle niveau 4