BOL niveau 3 / 2,5 - 3 jaar

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Vind je het leuk om met kinderen te werken en ze te verzorgen? Dan is dit jouw opleiding. Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid en verzorg je groepen kinderen van nul tot twaalf jaar. Je begeleidt kinderen in hun dagelijkse leefsituatie en bij hun persoonlijke verzorging. Je draagt eveneens zorg voor huishoudelijke werkzaamheden en voor de ruimte waar de kinderen verblijven.
Bekijk hier een filmpje over deze opleiding!

Met kinderen omgaan

Deze opleiding is iets voor jou als je…

  • goed met kinderen om kan gaan
  • wilt werken in een team
  • creatief denkt
  • communicatief vaardig bent
  • betrokken bent bij het onderwijs

Je houdt van kinderen en hebt kennis van de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Je hebt goede contactuele eigenschappen, waaronder inlevingsvermogen. Daarnaast heb je ook aandacht voor de ouders. Verder ben je creatief en kun je goed plannen en organiseren.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Je gaat werken bij een organisatie voor kinderopvang, als groepsleider of peuterwerker. Een organisatie voor kinderopvang kan bijvoorbeeld zijn: een kinderdagverblijf, voor-, tussen- en naschoolse/buitenschoolse opvang, gastouderopvang, peuterspeelzaal of een integraal kindcentrum.

Opbouw van de opleiding

Tijdens de opleiding leer je verschillende ontwikkelingsgerichte activiteiten voor kinderen te ontwikkelen. Daarnaast is er veel aandacht voor kennis van de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Studenten aan deze opleiding hebben over het algemeen goede contactuele eigenschappen, waaronder inlevingsvermogen zijn creatief en kunnen goed plannen en organiseren.

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

  • vmbo-diploma, kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • mbo-diploma, niveau 2
  • een vergelijkbaar gewaardeerd buitenlands diploma, aangevuld met taalniveau 2F

Wat kost de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

 

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding wat betreft leermiddelen (boeken, readers, licenties) zijn afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de  € 80,- en de € 380,-.

 

Laptop

Een student dient ook over een laptop te beschikken.