portret meisje met krullen

BOL niveau 3 / 2 jaar

Commercieel medewerker

Een klant overtuigen, werken onder druk en verkooptargets halen: daar draai jij je hand niet voor om. Als commercieel medewerker heb jij van nature talent voor het goed kunnen omgaan met mensen en het verkopen van producten of diensten. Wil jij je verkooptalent optimaal benutten? Volg dan de opleiding Commercieel medewerker.
Proefstuderen? Meld je hier aan!

Klanten werven, binden en boeien

Als commercieel medewerker weet je klanten te werven, te binden en te boeien. Je houdt goed contact met klanten, bouwt relaties op en weet in te spelen op kansen. Je bent actief betrokken bij de verkoop van producten, legt contacten met bedrijven en verzorgt de directe verkoop en service. Ook heb je enkele administratieve taken, zoals rapporteren over de voorraad. Tijdens de opleiding Commercieel medewerker leer je hoe je dit het beste kunt doen en verbeter je je commerciële vaardigheden.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Als commercieel medewerker kun je aan de slag bij veel verschillende bedrijven. Denk aan groothandels, uitzendorganisaties, energiebedrijven, autodealers of bouwbedrijven. Meestal werk je op een afdeling inkoop of verkoop. Alle taken die je als commercieel medewerker uitvoert, dragen bij aan het verkoopproces. Je werft klanten, maakt een offerte, voert een verkoopgesprek, neemt een bestelling aan en verleent de bijbehorende service.

 

Na de opleiding Commercieel medewerker kun je doorstromen naar een éénjarige kopopleiding om niveau 4 te halen.

Opbouw van de opleiding

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Bij elk thema krijg je te maken met gastsprekers uit het bedrijfsleven, bedrijfsbezoeken of ga je een opdracht doen bij een van onze leerwerkplaatsen. Je ontwikkelt hiermee ook belangrijke vaardigheden en jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

 

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

 

Leren doe je niet alleen in de klas
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Hoe je bij ons leert varieert: uiteraard leer je in de klas en vanuit leerwerkplaatsen. Ook leer je vanuit huis (digitaal) waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

 

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

 

Vaardigheden

Als commercieel medewerker ben je het visitekaartje van een bedrijf. Je spreekt beleefd en ziet er verzorgd uit. Je hebt goede communicatieve vaardigheden en je kunt je ook redden in andere talen. Uiteraard ben je klantgericht en commercieel ingesteld. Tot slot kun je goed samenwerken en omgaan met stress.

Wat kost de opleiding?

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

 

Kosten BOL jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

 

Kosten BOL ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

 

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

 

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer € 660 aan boeken. Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 50 euro per keuzedeel.