Vernieuwde opleiding Horti Technics & Management

MBO Westland, gevestigd in World Horti Center te Naaldwijk presenteert op 1 februari de totaal vernieuwde opleiding Horti Technics & Management. Docent Roel van Heijningen: “We zijn er trots op onze vernieuwde opleiding te presenteren tijdens onze Open Dag. Door de samenwerking met netwerkorganisatie Katapult én een bijdrage vanuit het Nationaal Groeifonds is het innoveren van deze opleiding in een stroomversnelling terechtgekomen.“

Vijf jaar geleden startte de opleiding Horti Technics & Management in World Horti Center. Van Heijningen: “Toen al was onze opleiding uniek door samen met andere (HBO)onderwijspartners, overheid en bedrijfsleven te zorgen voor onderwijs dat aansluit op steeds veranderende eisen vanuit de internationale tuinbouwsector. Onze focus lag altijd al op onderzoekend leren met behulp van de de geweldige onderzoeksfaciliteiten die we in huis hebben, zoals de All Climate Kas en Circulaire Kas. We hadden al veel ideeën om ons onderwijs nog innovatiever te maken en nog beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. De bijdrage uit het Groeifonds en het netwerk vanuit Katapult werken als katalysator om deze plannen in hoog tempo te realiseren.”

Doel van Katapult en bijdrage Nationaal Groeifonds
MBO Westland is onderdeel van de Greenport Horti Campus. De bijdrage die is toegekend aan dit netwerk van campussen heeft als doel de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs te versterken op het gebeid van leren en innoveren. De bijdrage zal worden gebruikt voor een betere samenwerking tussen bedrijven en onderwijs. Het gaat daarbij met name om de thema’s (groene) digitalisering en energieneutraal. Van Heijningen: “De innovaties in de internationale tuinbouwsector volgen elkaar snel op. Het Westland is wereldleider op het gebied van handel, kennis en productie in deze sector. Wij werken en innoveren bijvoorbeeld al jaren samen met bedrijven als Avag, Priva, Hoogendoorn, van der Knaap en Ridder, zodat onze studenten bekend raken met toonaangevende bedrijven in de sector en mee kunnen werken aan de laatste ontwikkelingen en innovaties.”

Wat is er nieuw aan de opleiding?
“Samen met het bedrijfsleven gaan we werken aan vraagstukken en innovaties in de internationale tuinbouwsector. Er komt daarnaast meer focus op onderwerpen als data science, groene digitalisering en samenwerking met bijvoorbeeld het HBO. Ook ligt de focus nóg meer op de praktijk. Minder in de schoolbanken en aan de slag tijdens praktijkdagen. Iedere week bestaat uit 3 praktijkdagen; 1 dag op een bedrijf in de regio (dit kunnen zowel tuinbouwproductiebedrijven, toeleveringsbedrijven, techniekbedrijven als veredelings/vermeerderingsbedrijven zijn), 1 dag een lintstagedag en 1 dag in onze eigen kassen in World Horti Center. Daarnaast zullen we ook samen met het bedrijfsleven aan de slag gaan op de nieuwe themapleinen ‘Groene Digitalisering’ en ‘Energie’ binnen het WHC” aldus van Heijningen.

Westlands én internationaal
MBO Westland-studenten hebben volgens Van Heijningen een echte doenersmentaliteit: “Daarom vinden we leren in de praktijk zo belangrijk. Onze studenten gaan ieder jaar op stage en voor iedere student is er een buitenlandervaring, vaak bij Westlandse bedrijven die internationale vestigingen of -partners hebben.”

Open dag
Maak kennis met de vernieuwde opleiding Horti Technics & Management op donderdag 1 februari van 16:00-20:00 uur. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom!
Locatie: MBO Westland , World Horti Center, Europa 1, Naaldwijk.

Over MBO Westland
MBO Westland biedt 17 opleidingen in de domeinen Business, People, Green & Tech en Start(college) en heeft 1200 studenten. MBO Westland is bekend in de regio en werkt intensief samen met partners om ervoor te zorgen dat onze opleidingen aansluiten op (de vraag vanuit) de beroepspraktijk. Ook werken we aan projecten samen met het bedrijfsleven in het World Horti Center. Dit geeft ons een voorsprong als onderwijsinstelling. Wij werken vanuit onze kernwaarden ‘Ondernemend, Innovatief, Internationaal en Betrokken’ aan het allerbeste onderwijs waarmee we het beste uit onze studenten halen.