BOL niveau 2,3 & 4 / 2-3 jaar

Horti Technics & Management

De tuinbouwsector is Nederlands trots en niet voor niets wereldleider op het gebied van handel, kennis en productie. Een mooie branche om in te werken, want het tuinbouwcluster is volop in beweging. In de opleiding Horti Technics & Management leiden we je op tot teeltspecialist, ondernemer, accountmanager of bedrijfsleider in de internationale wereld van de glastuinbouwketen.
Bekijk hier een filmpje over deze opleiding!

Werken in de internationale wereld van de glastuinbouw!

Je houdt je bezig met alle aspecten die in de glastuinbouw van belang zijn. Van digitale teelttechnieken tot ondernemen en van plant tot consument. Je leert hoe je de groeiomstandigheden van planten kunt optimaliseren, zodat de producten van goede kwaliteit zijn en er duurzaam/circulair worden geteeld. Tijdens de lessen staat onderzoekend leren centraal en wordt er veel samengewerkt met het bedrijfsleven. Je gaat vaak op excursie naar tuinbouw (gerelateerde) bedrijven, volgt gastcolleges en er zijn (internationale) stages.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Met een diploma op niveau 4 kun je aan de slag als teeltspecialist, ondernemer, accountmanager of bedrijfsleider in tuinbouwgerelateerde bedrijven in binnen- en buitenland. Je kunt ook een eigen bedrijf starten of ervoor kiezen om door te studeren aan het hbo.

Opbouw van de opleiding

Je houdt je bezig met alle aspecten die in de glastuinbouw van belang zijn. Van teelttechnieken tot ondernemen en van plant tot consument. Je leert hoe je de groeiomstandigheden van planten kunt
optimaliseren, zodat de producten van grote kwaliteit zijn en er duurzaam wordt geteeld. Hierbij is zowel moderne teeltechnologie (ICT) als bedrijfseconomie van belang. Tijdens de lessen staat onderzoekend leren centraal en wordt er veel samengewerkt met het bedrijfsleven. Je gaat veelvuldig op excursie naar tuinbouw
(gerelateerde) bedrijven, volgt gastcolleges en er zijn (internationale) stages. Het lesaanbod van de
opleiding Horti Technics & Management sluit aan bij de laatste innovaties binnen het vakgebied.

Vakken tijdens deze opleiding:
  • Klimaatbeheersing en technologie
  • Marketing
  • Plantfysiologie
  • Rekenen
  • Financieel management
  • Fertigatie en groeimedia
  • Geïntegreerde gewasbescherming
  • Veredelen en vermeerderen
  • Stages & excursies
  • Onderzoekend leren

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

Heb je een vmbo-diploma BB, KL, GL of TL of een overgangsbewijs havo 3-4? Houd je van afwisselend werk, ben je ook praktisch ingesteld en wil je werken in een internationale dynamische branche? Dan is Horti Technics & Management de opleiding voor jou!

 

Tijdens onze opleiding heb je de mogelijkheid om de certificaten ‘uitvoeren gewasbescherming’ en ‘bedrijfsvoeren gewasbescherming’ te behalen.

 

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost de opleiding?

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

 

Kosten BOL jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

 

Kosten BOL ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

 

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

 

Overige verplichte kosten
Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

"Ik ben opgegroeid tussen de tomatentelers en wist al jong dat ik in het familiebedrijf wilde gaan werken. De mbo-opleiding Horti Technics & Management van MBO Westland bleek een uitstekende voorbereiding hierop. Inmiddels run ik een eigen locatie. Daarnaast ben ik in het Westland én landelijk betrokken bij diverse tuinbouwbesturen en ondernemersgroepen." Rick van Schie Oud-student Horti Technics & Management, Locatiemanager Firma L.A. van Schie